Inspiratie, waar vind je dat?

Inspiratie. Ik vind dat altijd wel een interessant iets. Waar komt het vandaan? En kun je het sturen? Ik heb er nooit zoveel vat op en heb nog steeds geen idee hoe het proces bij mij verloopt. Eén ding is wel zeker: inspiratie laat zich niet sturen. En trekt zich ook niks aan van deadlines of regels. Soms is dat erg onhandig. Als je een tekstopdracht hebt en je kan maar niet de juiste woorden vinden. Dan kun je van alles doen, op je hoofd gaan staan, hardlopen, een wijntje drinken, brainstormen, maar soms helpt niks.

En goed idee is dan vaak: ruimte creëren. Klinkt lekker vaag, maar ik bedoel ermee dat je niet als kip bovenop je potentiële creatieve eieren gaat zitten. Dan verstik je je creativiteit en gebeurt er weinig. Behalve dat je gefrustreerd raakt. Loslaten is het codewoord (mits je deadline dit toelaat natuurlijk). Ik krijg vaak de mooiste ideeën als ik net wakker word. Als ik ze dan niet snel opschrijf, zijn ze zo *POEF* weer weg. Blijkbaar is mijn halfslaap de ideale plek voor nieuwe ideeën. Van de week was ik in de wachtkamer van de huisarts. Daar hangen wisselende exposities en dit keer hingen er kunstwerken die me erg aanspraken. Ik kreeg, nadat ik al weken geen tijd en inspiratie had om creatief te doen, ontzettend zin om ook te gaan verven. Het liefst daar, ter plekke! Een goede inspiratiebron dus. Maar ik had van tevoren niet kunnen weten dat daar in de wachtkamer inspirerende kunst hing. Het was toeval.

Als ik binnenkort naar Denemarken ga, verwacht ik terug te komen met een hele berg inspiratie. Dat moet haast wel, nieuwe omgeving, onbekende taal, vreemde mensen. Lijkt me heerlijk om mijn creatieve reservoir daar te vullen met heel veel inspiratie.

Ik merk dat inspiratie vaak aan de overkant te vinden is. Bij de buren. Als je weg gaat van je vertrouwde plek. Als je je nek durft uit te steken en anders durft te kijken. Nieuwe wegen inslaat. En kleuren durft te gebruiken. Of dat nou naast elkaar is of dwars door elkaar heen. Soms moet die hersenpan even flink door elkaar geschud worden. Daar komen de mooiste regenbogen van.

Inspiratie. Het is simpelweg niet iets dat je kunt kopen. Of kunt sturen. Wat de ene keer inspireert, kan de andere keer geen indruk maken. Tegelijk is dit het mooie van inspiratie en het creatieve proces. Het meandert. Het is vloeibaar. Het gedraagt zich creatief.

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Deel het bij de reacties! 

splash-of-color

Heb je dit al gelezen?

4 reacties

 1. Ik haal zelf veel inspiratie uit mensen en muziek. Maar het is inderdaad totaal niet te sturen alhoewel nieuwe indrukken vaak wel wat triggeren

  1. Ja, mensen zijn vaak erg inspirerend. Uit gesprekken kun je heel veel halen. Maar ook simpelweg door te observeren.
   Ik vind het ook altijd inspirerend om te zien hoe mensen hun huis hebben ingericht. Dat zegt vaak veel over die persoon en het geeft een bepaalde sfeer weer.

   Welke muziek heeft je het meest geinspireerd BB?

 2. Ik zelf verzin zelf of kijk in woonbladen, kijk eigen huis en tuin, of naar

  rob de tuinman, hou van zwart, saai, heeft met dood te maken, maar

  zwart verbergt de dikke buik, kleur is fleur, en na een borrel rolt er

  van alles door het hoofd, ken alleen Natasja die zo gekleurd door het

  leven gaat, voor huizen moet de hele rij het zelfde gekleurd zijn, anders

  word het een zooitje.

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.